Росія намагається задобрити Африку безкоштовним зерном

Російська партія безоплатного зерна має почати прибувати до Африки вже найближчими днями, що дасть новий поштовх її прагненню посилити свій вплив на континенті.

Президент РФ Путін пообіцяв надіслати безкоштовне зерно шістьом африканським країнам, які мають тісні зв'язки з Москвою, на саміті Росія-Африка в Санкт-Петербурзі в липні. Цей крок пролунав після критики, що війна Росії в Україні та її вихід з угоди, яка сприяла експорту українського зерна через Чорне море, призвели до зростання світових цін на продовольство та добрива.

Як повідомило 17 листопада інформаційне агентство "Інтерфакс" з посиланням на Міністерство сільського господарства Росії, першими одержувачами зерна стануть Сомалі та Буркіна-Фасо. Зімбабве, Малі, Еритрея і Центральноафриканська Республіка також отримають від 25 000 до 50 000 тонн зерна кожна, заявив Путін у липні. Це мізерна частка того, що вони споживають.

Намагання Росії зміцнити зв'язки з африканськими країнами шляхом збільшення торгівлі та розгортання найманців "Вагнера" для підтримки нестабільних урядів слідує за зусиллями США та їхніх союзників, спрямованими на її ізоляцію у відповідь на вторгнення в Україну. Однак вона залишається другорядним гравцем - її двостороння торгівля з континентом у 2022 році становила лише 18 мільярдів доларів США, що становить лише частку від 282 мільярдів доларів США Китаю.

Дослідження, представлене на конференції в Кейптауні в неділю, організованій фондом, заснованим колишнім президентом ПАР Табо Мбекі, мало на меті розвіяти уявлення про те, що Москва несе основну відповідальність за зростання цін на продовольство. Прямі або непрямі санкції, накладені на Росію та її союзника Білорусь, скоротили світові поставки добрив і аміаку на 40,8 мільйона тонн до квітня 2023 року, згідно з дослідженням, проведеним за підтримки фонду, заснованого російським мільярдером Андрієм Мельниченком, який виробляє добрива.

Україна та Росія є двома провідними світовими експортерами зерна та рослинної олії. Війна вплинула на світові поставки обох товарів, оскільки Росія бомбардує українські магазини та порти.

Хоча російські добрива не потрапили під міжнародні санкції, штрафи, накладені на власників компаній, які їх виробляють, а також обмеження в банківській та логістичній галузях, призвели до падіння експорту в минулому році. З того часу він відновився, що призвело до зниження цін.

Аналіз впливу Чорноморської зернової угоди показав, що вона допомогла прогодувати близько 95 мільйонів людей, але не змогла забезпечити вільний доступ добрив з Росії на світові ринки. Якби це сталося, можна було б виробляти продовольство, яке б прогодувало близько 199 мільйонів людей, йдеться в доповіді.

Мільярдер Мельниченко, який має подвійне громадянство Росії та Об'єднаних Арабських Еміратів, потрапив під санкції Європейського Союзу і США після вторгнення в Україну. Наприкінці минулого року він здійснив поїздку до Південної Африки, щоб лобіювати серед політиків підтримку його закликів до ЄС вирішити проблеми з постачанням добрив.

Преторія зайняла позаблокову позицію щодо війни в Україні, що викликало критику з боку США та деяких інших її найбільших торговельних партнерів. Мбекі провів час у вигнанні в Росії під час правління апартеїду і був президентом Південної Африки з 1999 по 2008 рік.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Економіка
Єгипту не вдалося купити в Росії півмільйона тонн пшениці
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Економіка
Туреччина обмежує експорт до Ізраїлю до припинення вогню в Газі
Економіка
Євросоюз планує прискорити надання фінансової допомоги Єгипту
Економіка
Найбільший держбанк ОАЕ обмежує бізнес з РФ
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.