Reuters: Глави МЗС Саудівської Аравії та Ірану зустрінуться в Китаї

Високопоставлені дипломати Саудівської Аравії та Ірану зустрінуться в Пекіні в четвер, 6 квітня. Країни працюють над тим, щоб обговорити наступні кроки свого дипломатичного зближення на тлі угоди, укладеної за посередництва Китаю. Про це повідомляє Reuters.

Зустріч між принцом Фейсалом бін Фарханом Аль Саудом і главою МЗС Ірану  Хосейном Амірабдоллахіаном стане першою офіційною зустріччю між найвищими дипломатами Саудівської Аравії та Ірану за майже вісім років.

Після багатьох років ворожнечі, яка розпалювала конфлікти на Близькому Сході, Тегеран і Ер-Ріяд домовилися покласти край дипломатичному розриву і знову відкрити посольства в рамках важливої угоди, укладеної минулого місяця за сприяння Китаю.

«Високопоставлені представники домовилися зустрітися 6 квітня в Пекіні, оскільки угода була досягнута за сприяння Китаю», - повідомив агентству Reuters іранський чиновник.

Рішення провести зустріч у Пекіні стало «продовженням позитивної ролі Китаю в досягненні угоди і сприянні комунікації між двома країнами», - написала газета Asharq al-Awasat, посилаючись на джерело в Ер-Ріяді.

На зустрічі обговорюватиметься відновлення відносин, про яке було оголошено минулого місяця, і домовленості про обмін послами, додало джерело.

Роль Пекіна в досягненні угоди між Тегераном і Ер-Ріядом сколихнула динаміку на Близькому Сході, де Сполучені Штати десятиліттями були головним посередником.

«Епоха участі Сполучених Штатів у цьому регіоні закінчилася... Країни регіону здатні зберегти безпеку і стабільність на Близькому Сході без втручання Вашингтона», - заявив інший іранський чиновник.

«Наступні кроки будуть обговорюватися на зустрічі в Пекіні, такі як відновлення роботи посольств і призначення послів», - додав він.

Саудівська Аравія розірвала відносини з Іраном у 2016 році після того, як її посольство в Тегерані було захоплене штурмом під час суперечки між двома країнами через страту Ер-Ріядом шиїтського священнослужителя. Згодом королівство попросило іранських дипломатів залишити країну протягом 48 годин, а співробітників посольства евакуювало з Тегерана.

Відносини погіршилися з 2015 року, після того, як Саудівська Аравія та Об'єднані Арабські Емірати втрутилися у війну в Ємені, де союзний Ірану рух хуситів скинув уряд, підтримуваний Саудівською Аравією, і захопив столицю.

Для Саудівської Аравії ця угода може означати покращення безпеки. Королівство звинувачує Іран в озброєнні хуситів, які здійснюють атаки на його міста і нафтові об'єкти.

У 2019 році Ер-Ріяд звинуватив Ісламську Республіку в масованій атаці на нафтові об'єкти Aramco, що призвела до втрати половини видобутку нафти.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Дипломатія
Іран призначив посла в ОАЕ після майже восьмирічної відсутності
Різне
Ізраїль завдав ракетних ударів по столиці Сирії Дамаску
Різне
ОАЕ вирішили анулювати ліцензію російського «МТС Банку»
Економіка
Ер-Ріяд приєднується до Шанхайської організації співробітництва
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Політика
Іран висунув умову ООН, за якої готовий не бити по Ізраїлю
Політика
Нікарагуа вимагає заборонити Німеччині допомагати Ізраїлю: Суд ООН вже розглядає позов
Політика
Найбільша поразка за останні 20 років: партія Ердогана програла на місцевих виборах
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.