Принц Саудівської Аравії відмовився їхати до Путіна і погрожує обвалом нафти до $50

Фактичний власник саудівського престолу наслідний принц Мухаммед бін Салман не прийняв запрошення відвідати саміт БРІКС, який відбудеться 22-24 жовтня в Казані.

Про те, що Кремль хоче бачити бін Салмана на саміті, який російська влада назвала "найзначнішою зовнішньополітичною подією" в російській історії, у вересні повідомив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. Але Ер-Ріяд відмовився. "Саудівська Аравія надішле міністра закордонних справ", – сказав Ушаков, коментуючи підготовку до саміту минулого тижня.

Не приєднавшись до санкцій, Саудівська Аравія після початку війни залишилася ключовим союзником Кремля на нафтовому ринку. Хоча адміністрація Джо Байдена восени 2022 року переконала саудитів збільшити видобуток для заміни російських барелів, на які накладено ембарго, бін Салман залишився вірним союзу з Путіним і, навпаки, скоротив постачання на 2 млн барелів на добу.

Мета полягала в тому, щоб утримати котирування близько $100 за барель. Але через два роки настрої в Ер-Ріяді почали змінюватися. Королівство стурбоване скороченням своєї частки ринку і має намір перейти до політики збільшення виробництва, навіть якщо це означатиме терпимість до низьких цін протягом тривалого часу, повідомили Financial Times наприкінці вересня джерела, знайомі з ситуацією.

Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдель Азіз бін Салман заявив, що деякі країни-картелі ОПЕК+, зокрема Казахстан та Ірак, не виконують свої квоти, і пригрозив, що ціна бареля може впасти до $50.

Росія фінансує грошима з нафти війну в Украні: обвал буде катастрофою.

Для Росії це найгірший з можливих сценаріїв, вважає науковий співробітник Лондонської школи економіки Люк Купер: обвал цін на нафту до рівня 2014-2016 років значно ускладнить Путіну "фінансування його військової машини". У бюджет поточного року уряд включив нафту по $70 і очікує приблизно таку ж ціну ($69,7) і в наступному році.

 

Поділитися публікацією:
Читайте також
Економіка
Саудівська Аравія планує відмовитись від розрахунків за нафту в доларах США
Головні новини
Різне
В Омані випала дворічна норма дощів
Політика
Майбутній візит Макрона до Марокко спрямований на укладання угоди на будівництво першого для цієї країни підводного човна
Політика
Казахстан не планує вступати до БРІКС
Читайте в розділі
Політика
Майбутній візит Макрона до Марокко спрямований на укладання угоди на будівництво першого для цієї країни підводного човна
Політика
Казахстан не планує вступати до БРІКС
Політика
Прем’єр Іспанії закликав ЄС призупинити угоду про асоціацію з Ізраїлем
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.