У Пентагоні підтвердили запит до Конгресу про продаж Туреччині винищувачів F-16

Адміністрація президента США Джо Байдена вже передала Конгресу запит про схвалення продажу Туреччині винищувачів четвертого покоління F-16 – це питання понад рік не розглядалось на тлі відмови Анкари схвалювати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО.

Як повідомляє "Європейська правда", про це сказав на брифінгу у вівторок речник Пентагону Патрик Райдер.

Він підтвердив "той факт, що це питання (дозвіл на продаж літаків F-16) перебуває на розгляді Конгресу", та відмовився уточнювати подробиці потенційної угоди.

"Коли йдеться про двосторонні відносини між США й Туреччиною, ми завжди казали, що Туреччина – важливий партнер і союзник. Тож ми продовжимо тісно співпрацювати з турецьким керівництвом щодо того, як можна покращити ці відносини й гарантувати врахування наших взаємних оборонних потреб", – прокоментував речник Пентагону.

Як минулого тижня повідомили ЗМІ, йдеться про продаж Туреччині 40 нових літаків і комплекти для капітального ремонту 79 існуючих турецьких літаків F-16, а також понад 900 ракет класу "повітря-повітря" і 800 бомб. Загальна сума контракту оцінюється у 20 мільярдів доларів США.

Адміністрація Байдена також окремо готується отримати дозвіл Конгресу на продаж бойових літаків нового покоління F-35 Греції. Це може вгамувати протест Афін з приводу продажу F-16 Туреччині, якщо запит Греції також буде задоволений. Греція і Туреччина є історичними суперниками, і продаж літаків лише Туреччині, швидше за все, викличе швидке засудження з боку Афін.

Стверджується, що представники адміністрації Байдена мають намір використати перспективу продажу для того, щоб підштовхнути Туреччину до схвалення вступу Фінляндії та Швеції в НАТО, який Анкара заблокувала через звинувачення у підтримці "терористичних" курдських угруповань.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Політика
Ердоган проведе перемовини з Путіним і Зеленським щодо гуманітарного коридору
Різне
Ердоган пропонує відкрити гумкоридор для транспортування поранених до Туреччини
Політика
Туреччина підтримала українську «формулу миру»
Головні новини
Близький Схід
Bloomberg: Для відбудови Гази знадобиться два десятиріччя та не менше 50 мільярдів доларів
Економіка
Туреччина зупинила всю торгівлю з Ізраїлем
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Читайте в розділі
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.