В Омані знайшли сокири віком понад 300 тисяч років

У пустелях Омана дві групи вчених зробили революційні відкриття, що проливають нове світло на ранню історію людської цивілізації. Від рідкісних ручних сокир, що належать до перших хвиль міграції людей з Африки, до круглих похоронних камер та колекції наскельних малюнків, ці знахідки дають уявлення про формування сучасного суспільства в Південній Аравії.

Про це пише Ancient Origins.

Команда з понад двадцяти археологів і геологів з десяти різних країн щойно завершила третій сезон розкопок двох археологічних пам’яток в Омані.

Археологи натрапили на колекцію рідкісних ручних сокир, які відносяться до першої хвилі міграції людей з Африки, а також круглі поховальні камери і колекцію наскальних гравюр. Ці знахідки, розташовані в найбільшій у світі піщаній пустелі, можуть зробити величезний внесок у розуміння ранньої історії сучасного Оману.
Знаряддя праці перших мігрантів з Африки

Пустеля Руб-ель-Халі, що в оманській провінції Дофар, відома у всьому світі як “Пустий квартал”. Цей малонаселений регіон Аравійського півострова, що простягається майже на 647 500 квадратних кілометрів, є найбільшою суцільною піщаною пустелею у світі.

Серед височенних піщаних дюн висотою до 300 метрів археологи виявили шкаралупу яєць вимерлого виду страуса, а також скам’янілу дюну і давнє русло річки з періоду, коли клімат в Аравії був значно вологішим. Також у цьому місці команді археологів пощастило розкопати колекцію кам’яних ручних сокир, вік яких становить близько 300 тисяч років. Дослідники визначили, що їх виготовили та використовували одні з перших людей, які мігрували з Африки.
 

За допомогою просторово-часового аналізу і радіовуглецевого датування дослідникам вдалося трохи більше дізнатися про ритуальні кам’яні пам’ятники, відомі як триліти, які зустрічаються по всій південній Аравії.

Ці круглі поховальні споруди, датовані приблизно двома тисячами років тому, схожі на зменшену версію відомого англійського Стоунхенджу. Однак, наразі незрозуміло, хто їх побудував і для чого, та й врешті – що саме приховано за цими похоронними камерами.

Одним із найдивовижніших відкриттів, зроблених дослідниками, стала колекція наскальних гравюр, на яких зображені тварини, люди і геометричні фігури. Деяким із них понад 5 тисяч років, що робить їх одними з найстаріших наскальних малюнків на Аравійському півострові. Вони дають уявлення про життя і вірування людей, які жили в цьому регіоні в період неоліту.

Очікується, що результати експедицій проллють нове світло на ранню історію людської міграції та заселення південної Аравії, а також на розвиток ранніх суспільств і культур у регіоні.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Різне
В Єгипті виявили сотні запечатаних глечиків з вином, якому 5 тисяч років
Головні новини
Політика
Ірландія підтвердила наміри ввести власні торговельні санкції проти Ізраїлю
Різне
Туреччина припинила постачати до Росії американські товари військового призначення після попередження Вашингтона
Різне
В Омані випала дворічна норма дощів
Читайте в розділі
Різне
Туреччина припинила постачати до Росії американські товари військового призначення після попередження Вашингтона
Різне
В Омані випала дворічна норма дощів
Різне
ООН шукає $426 млн для допомоги ліванцям, постраждалим через обстріли Ізраїлю
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.