Нова небезпека для України: Перехід на бік Ізраїлю у війні проти ХАМАС та Гази

Як написало видання The Washington Post, негайна та рішуча підтримка президентом України Володимиром Зеленським Ізраїлю у його боротьбі з ХАМАС поставила під загрозу майже річні узгоджені зусилля Києва щодо завоювання підтримки арабських та мусульманських країн у його війні проти Росії. 

Перші заяви Зеленського про підтримку Ізраїлю після раптового нападу ХАМАС, внаслідок якого було вбито понад 1400 ізраїльтян, допомогли Україні залишатися в центрі уваги міжнародної спільноти та міцно поставили її на бік Сполучених Штатів. Позиція Зеленського також привернула увагу до дедалі тісніших відносин між Росією та Іраном, який є головним спонсором ХАМАС, заклятим ворогом Ізраїлю, а також важливим постачальником безпілотників та іншої зброї для Москви. 

ХАМАС і Росія — «одне й те саме зло, з тією лише різницею, що є терористична організація, яка напала на Ізраїль, а ось терористична держава, яка напала на Україну», — заявив Зеленський у своєму виступі перед Парламентською асамблеєю НАТО 9 жовтня. 

Але з огляду на те, що військова операція Ізраїлю триває вже четвертий тиждень, а жертви серед палестинського цивільного населення зростають, війна в секторі Газа є одним із найважчих дипломатичних випробувань для України з часу російського вторгнення в лютому 2022 року. 

Такі країни, як Туреччина, Саудівська Аравія та Катар, які часом надавали вирішальну підтримку Україні, звинуватили Захід у подвійних стандартах у Газі, натякаючи на широке засудження загибелі мирних жителів в Україні порівняно із приглушеною критикою Ізраїлю. 

Проте напруженість у відносинах з мусульманськими та арабськими країнами — це лише один із ризиків, з якими стикається Київ, якому тепер доводиться боротися з тим, що увага світу в основному переключається на нову війну на Близькому Сході, а також з конкуруючими вимогами щодо військової підтримки США у той час, коли республіканці Палати представників щойно обрали нового спікера Майка Джонсона (штат Луїзіана), який виступив проти надсилання додаткової допомоги Україні. 

Деякі експерти зазначили, що Ізраїль уже дав зрозуміти, що не має наміру відповідати взаємністю - більшою підтримкою України. 

Ранда Слім, експерт зі світобудування в Інституті Близького Сходу, сказала, що Ізраїль не мав іншого вибору, окрім як підтримувати відносини з Москвою, частково через контроль Росії над Сирією, і зазначила, що Ізраїль відхилив пропозицію Зеленського про візит після нападу ХАМАСу . Проізраїльська позиція Зеленського «не має сенсу», сказала Слім, додавши, що багато арабських та мусульманських країн бачать більше подібності між Ізраїлем та Росією — як агресивними військовими державами — ніж між Ізраїлем та Україною.

"Ось де знаходиться арабський регіон", - сказала вона. «Вони не збираються приймати те, що говорить Байден, порівнюючи Росію та ХАМАС. Вони більше порівнюють Росію та Ізраїль з точки зору кількості загиблих та нападу на мирне населення». 

Зеленський, за її словами, міг би завоювати більше друзів, якби він був готовий сказати, що те, що Росія робить в Україні, — це те саме, що Ізраїль робить у секторі Газа». 

Але вона додала: «Я не бачу, щоб Україна була готова чи хотіла це зробити». Так само, як президент Росії Володимир Путін спочатку не висловив прямих співчуттів Ізраїлю і не висловив різкого докору ХАМАСу, Зеленський не поспішав говорити про необхідність захисту палестинського цивільного населення в секторі Газа, оскільки Ізраїль посилив у відповідь авіаудари. 

Коли вперше з'явилися новини про напад ХАМАС, Зеленський та члени його команди порівняли ХАМАС із Росією, заявивши, що українці мають «особливе розуміння того, що відбувається» із ізраїльтянами. (В Ізраїлі проживає велика кількість українських та російських іммігрантів.) Лише через 10 днів Зеленський побічно натякнув на бомбардування Гази, закликавши до необхідності захисту мирного населення та деескалації. 

Тим часом Зеленський утримується від критики ізраїльських ударів, незважаючи на загибель у Газі тисяч палестинських мирних жителів та щонайменше 21 громадянина України. 

Міністри закордонних справ Туреччини та Катару, які відіграли важливу роль у переговорах між Україною та Росією з таких питань, як обмін військовополоненими та російська блокада експорту українського зерна, опублікували спільну заяву, в якій звинуватили Захід у лицемірстві. 

"Неприпустимо засуджувати вбивство мирних жителів в одному контексті і виправдовувати його в іншому", - заявив представник Катару Мохаммед бен Абдулрахман аль-Тані. 

Хакан Фідан з Туреччини додав, що нездатність Заходу засудити вбивства в Газі «є дуже серйозним подвійним стандартом».

В інтерв'ю CNN королева Йорданії Ранія також виступила з різкою критикою: "Нам кажуть, що вбивати сім'ю, всю сім'ю з пістолета - це неправильно, а обстрілювати їх до смерті - це нормально?". 

Інші експерти заявили, що спроби Зеленського провести порівняння навряд чи знайдуть відгук у арабських країнах.

Україна «ніколи не була на передньому плані» для арабського світу, сказав Крістіан Ульріхсен, науковий співробітник Університету Райса, який пише про українсько-арабські відносини. 

"Це конфлікт, який їх не стосується". Ульріксен додав: «Ізраїль займає так багато контенту, що я не думаю, що хтось на Близькому Сході зараз справді думає про Україну». 

Ці вихідні Україна мала провести третій раунд переговорів, спрямований на сприяння глобальній підтримці її «мирного плану», який закликає до одностороннього виведення російських військ з окупованої української території та повного відновлення територіального суверенітету України. 

На відміну від першої зустрічі за формулою миру для України в серпні, яка була організована Саудівською Аравією в Джидді і на якій були присутні делегати майже всіх основних держав, що не приєдналися, було незрозуміло, чи візьмуть саудівські офіційні особи участь у заході, який відбудеться в ці вихідні на Мальті.

Зеленський розмовляв у понеділок із наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бен Салманом, і в тексті звернення Ер-Ріяда не було згадки про мальтійську конференцію чи подальшу допомогу Україні. 

Китай, який останніми днями приєднався до Росії у заклику щодо повернення до вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту за принципом двох держав, не був присутній на заході на Мальті, повідомляє Bloomberg News. 

Туреччина планувала відправити делегацію на Мальту, але останніми днями президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган різко висловився проти Ізраїлю і назвав ХАМАС рухом опору, що різко контрастує із заявленими позиціями Зеленського. 

Оскільки Росія посилює атаки на східному фронті, Україна навряд чи може дозволити собі втратити зараз когось із друзів. Це особливо вірно, враховуючи опір республіканців збільшенню допомоги Україні, що набирає обертів в Конгресі. Президент Байден запропонував додаткову допомогу Україні у розмірі 60 мільярдів доларів і в нещодавній промові пов'язав це зі збільшенням фінансування Ізраїлю та посиленням охорони кордонів у Сполучених Штатах. Але тепер Білий дім повинен мати справу з Джонсоном, новим спікером Палати представників, який неодноразово голосував проти подальшого фінансування України та заявив Fox News, що має намір відокремити фінансування України від допомоги Ізраїлю. 

Джонсон заявив, що Вашингтон не відмовиться від України, але поставив під сумнів кінцеву мету Білого дому. 

Тим часом у Європі прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який нещодавно зустрівся з Путіним у кулуарах конференції у Китаї, намагається відкинути пропозицію Євросоюзу щодо допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро. Пакет буде винесений на голосування у грудні як частина бюджету блоку на 2023-2027 роки, і для його схвалення потрібна одностайність 27 країн-членів. 

Тимофій Мілованов, колишній міністр економіки України, висловив упевненість, що адміністрація Зеленського розробить план щодо відновлення міжнародної підтримки України та збереження уваги до війни у короткостроковій та середньостроковій перспективі. 

МЗС України, адміністрація президента України та представник Зеленського не відповіли на прохання прокоментувати, що може спричинити їхній план. 

Тим часом, Україна готується до того, що підтримка США може скоротитися, за словами Орісі Луцевич, директора української програми лондонського аналітичного центру Chatham House. "План Б" України, про що свідчать нещодавні спільні підприємства з німецькими та турецькими збройовими компаніями, а також переговори з британськими та американськими виробниками, полягає в тому, щоб максимально дистанціюватися від зовнішньої політики, сказала Луцевич. 

"Якщо Америка повністю відмовиться від України, це буде дуже складно", - сказала Луцевич. «Але Україна продовжуватиме битися, використовуючи ресурси, які вона має самостійно і від європейських союзників».

Поділитися публікацією:
Читайте також
Политика
Новая опасность для Украины: Переход на сторону Израиля в войне против ХАМАС и Газы
Різне
Amnesty International: У секторі Гази та Лівані використовувались боєприпаси з білим фосфором
Головні новини
Економіка
Туреччина зупинила всю торгівлю з Ізраїлем
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Читайте в розділі
Політика
Іран висунув умову ООН, за якої готовий не бити по Ізраїлю
Політика
Нікарагуа вимагає заборонити Німеччині допомагати Ізраїлю: Суд ООН вже розглядає позов
Політика
Найбільша поразка за останні 20 років: партія Ердогана програла на місцевих виборах
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.