Казахстан відмовляється допомагати Росії обходити міжнародні обмеження

Казахстан відмовився допомагати Росії обходити санкції. Заступник глави казахстанського Міністерства закордонних справ Роман Василенко заявив, що країна не приєдналася до санкцій проти Росії, але проти використання своєї території для їхнього обходу. Він також зазначив, що у двосторонніх відносинах між Астаною і Москвою “проблем немає”, але існують “різні питання”. Тим часом Кремль посилює тиск на Казахстан, інформує FREEДОМ.

Побоюючись вторинних санкцій, влада Казахстану виступає проти того, щоб Росія використовувала територію країни для обходу міжнародних санкцій, заявив заступник глави МЗС республіки Роман Василенко.

“Наша позиція відома і зрозуміла всім, хто зацікавлений у цій ситуації, як на Заході, так і в Росії. Ми ведемо діалог з ЄС з питань, пов’язаних із санкціями. Ми вживаємо заходів для того, щоб такого обходу санкцій не відбувалося, оскільки ми не хочемо, щоб наші компанії піддавалися так званим вторинним санкціям”, — заявив заступник міністра закордонних справ Казахстану.

Позиція Казахстану щодо санкцій проти Росії з початку повномасштабної російської агресії проти України не змінювалася. Астана неодноразово заявляла, що не має наміру порушувати накладені на Москву обмеження. Але це доволі складно, враховуючи перебування в єдиному митному просторі з Росією в межах Євразійського економічного союзу. У разі порушення санкцій під удар можуть потрапити казахстанські компанії.

За словами заступника прем’єр-міністра Казахстану Серіка Жумангаріна, деякі із заходів, спрямованих на обмеження доступу Росії до товарів, непропорційно нашкодили Казахстану.

Казахстан став великим хабом із ввезення товарів до Росії після того, як західні компанії покинули російський ринок, а банківські санкції обмежили можливості проводити платежі в головних світових валютах. Однак у квітні минулого року казахстанська влада посилила контроль над пересуванням товарів через кордон ЄАЕС (Євразійського економічного союзу), а в жовтні запровадила заборону на експорт до Росії 106 видів підсанкційної продукції. Навесні цього року російський бізнес почав зазнавати труднощів у казахстанських банках, до кінця літа ці складнощі посилилися”, — зі статті видання The Moscow Times.

Намагаючись не псувати відносини з Європою, Казахстан відмовився приєднуватися до БРІКС (міжнародний економічний альянс, який у 2006 році створили Бразилія, Індія, Китай, ПАР), куди країну “наполегливо” запрошували. Майже одразу після відмови, Кремль запровадив обмеження проти Астани. У Россільгоспнагляді заборонили ввозити в Казахстан низку сільгосппродуктів. Таке рішення пояснюють нібито “фітосанітарною безпекою”. Але експерти припускають, що це знайома схема торгового шантажу Кремля

Поділитися публікацією:
Читайте також
Політика
Казахстан не планує вступати до БРІКС
Головні новини
Політика
Блінкен заявив про «терміновість» припинення конфлікту на Близькому Сході
Політика
Казахстан відмовляється допомагати Росії обходити міжнародні обмеження
Близький Схід
У Газі нестача ліків: ООН закликає до тимчасового перемир’я
Читайте в розділі
Політика
Блінкен заявив про «терміновість» припинення конфлікту на Близькому Сході
Політика
Суд ООН визнав незаконними ізраїльські поселення на окупованих територіях
Політика
Ірландія підтвердила наміри ввести власні торговельні санкції проти Ізраїлю
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.