У Катарі розпочався новий раунд переговорів про припинення вогню в Секторі Газа

Сьогодні, 15 серпня, в столиці Катару розпочався новий раунд переговорів про припинення вогню в Секторі Газа, повідомляє Reuters.

Переговори, спрямовані на припинення бойових дій в палестинському анклаві та звільнення заручників, були організовані на тлі погроз з боку Ірану “покарати” Ізраїль після вбивства політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії в Тегерані 31 липня. Вашингтон сподівається, що угода про припинення вогню в Газі може знизити ризик повномасштабної регіональної війни.

ХАМАС відмовився брати участь у цьому раунді переговорів. Однак посередники планують консультації з представниками палестинського угруповання після зустрічі в Катарі.

До складу ізраїльської делегації входять глава розвідки Давид Барнеа, очільник служби внутрішньої безпеки Ронен Бар і керівник військового відомства з питань заручників Нітцан Алон.

Директор ЦРУ Білл Бернс і посол США на Близькому Сході Бретт Макгерк представлятимуть Вашингтон на переговорах, скликаних прем'єр-міністром Катару шейхом Мухаммедом бін Абдулрахманом Аль Тані. Також у Досі перебуває глава єгипетської розвідки Аббас Камель.

Джерело в ізраїльській переговорній групі повідомило Reuters, що прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу дозволив значну свободу дій щодо кількох суттєвих розбіжностей.

Серед розбіжностей — присутність ізраїльських військ у Газі, послідовність звільнення заручників і обмеження доступу до північної частини анклаву.

У заяві, опублікованій пізно ввечері в середу, 14 серпня, спільно з деякими меншими угрупованнями, ХАМАС підтвердив вимоги для укладення угоди про припинення вогню.

Угруповання закликало “вивчити механізми реалізації того, що було узгоджено в рамковій угоді, представленій посередниками, яка забезпечить всеосяжне припинення вогню, повне виведення ізраїльських військ, зняття облоги, відкриття контрольно-пропускних пунктів і відновлення Гази, а також досягнення домовленості щодо звільнення заручників і ув'язнених”.

Погрози з боку Тегерана відповісти на вбивство Ганії додали переговорам додаткової важливості. Три високопоставлені іранські чиновники заявили, що лише угода про припинення вогню в Газі може утримати Іран від прямої відплати Ізраїлю. Водночас, можлива ескалація з боку підтримуваного Іраном руху “Хезболла” також впливає на перспективи — Ізраїль ліквідував старшого військового командира цього угруповання Фуада Шукра.

 

Поділитися публікацією:
Читайте також
Політика
Reuters: ХАМАС не братиме участь у переговорах про перемир'я у Газі
Головні новини
Різне
Число жертв епідемії холери в Судані досягло 252
Різне
Казахстан ремонтує російські винищувачі західним обладнанням в обхід санкцій
Економіка
Туреччину накрила хвиля банкрутств: закрилися тисячі компаній
Читайте в розділі
Політика
США запровадять нові санкції проти Ірану через постачання ракет до РФ
Політика
Блінкен знову звернувся до Ізраїлю та ХАМАСу щодо припинення вогню
Політика
Ірак відклав план щодо виведення американських військ
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.