В Ірані стратили ще одного учасника протестів

В Ірані публічно повісили одного з учасників протестів, що тривають у країні близько трьох місяців.

В Ірані стратили ще одного учасника масових акцій протестів, що тривають у країні близько трьох місяців. У понеділок, 12 грудня, у місті Мешхед на північному сході Ірану публічно повісили Маждидреза Рахнаварда, повідомило інформаційне агентство dpa.

Як стверджують у Тегерані, під час протестів у листопаді Рахнавард зарізав двох членів воєнізованого формування "Басідж", що підпорядковується Корпусу вартових ісламської революції. Суд звинуватив демонстранта у "війні проти Бога" і 29 листопада засудив до смертної кари.

Про страту першого учасника масових протестів в Ірані стало відомо 8 грудня. Повідомлялося, що тоді повісили 23-річного репера Мохсена Шекарі. Революційний суд Ірану також визнав молоду людину винною у "війні проти Бога". Його визнали винним у тому, що 25 вересня він брав участь у блокуванні бульвару Саттар Хан у Тегерані і поранив ножем члена "Басіджа".  Сам активіст заявив, що був засуджений після "показового суду без будь-якої належної правової процедури".

Міністер закордонних справ Німеччини Анналена Бербок (Annalena Baerbock) звинуватила Іран у "нелюдяності". На її думку, Шекарі був засуджений і страчений під час підлого і поспішного судового процесу. Однак загроза страти не зможе "придушити волю людей до свободи", написала вона у Twitter. Із засудженням вироку виступило і МЗС Франції, а глава дипломатії Великобританії Джеймс Клеверлі зазначив, що світ не може заплющувати очі "на сліпе насильство, яке чинить іранський режим проти власного народу".

Масові виступи в Ірані почалися у вересні після смерті 22-річної Махси Аміні, яку "поліція моралі" затримала за те, що вона нібито носила хіджаб "неправильно". Протестні акції стали найбільшими з часів революції 1979 року - вони охопили 160 міст у всіх провінціях країни. Повідомляли також про загибель 61 працівника служби безпеки. Загалом, за даними ЗМІ, досі судові органи Ірану засудили до смертної кари у зв'язку з протестами щонайменше 25 осіб. Правозахисники вважають, що щонайменше 470 демонстрантів в Ірані було вбито і понад 18 тисяч затримано.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Різне
Iran International: Іран попросив Росію допомогти з придушенням протестів
Різне
Після тривалих акцій протесту в Ірані ліквідують «поліцію моралі»
Головні новини
Близький Схід
Bloomberg: Для відбудови Гази знадобиться два десятиріччя та не менше 50 мільярдів доларів
Економіка
Туреччина зупинила всю торгівлю з Ізраїлем
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Читайте в розділі
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.