Financial Times: Турецький експорт товарів «подвійного призначення» до РФ стрімко зростає

З Туреччини різко зріс експорт до РФ цивільних товарів, що використовуються військовими, зокрема таких як мікрочіпи й оптичні приціли. Це посилило занепокоєння США та їхніх союзників стосовно того, що країна діє як канал для товарів від їхніх власних виробників.

ЄС та США прагнуть запобігти потраплянню низки товарів на територію РФ.

Зростаюча торгівля та відповідне зростання імпорту до Туреччини 45 цивільних матеріалів, які використовуються російськими військовими, підірвали спроби США та Європи стримати здатність Москви озброювати свою армію, посилюючи напруженість між Анкарою та її партнерами по НАТО.

За перші дев’ять місяців 2023 року Туреччина повідомила про експорт 45 товарів, які США вважають “високопріоритетними”, на 158 мільйонів доларів до Росії та п’яти колишніх радянських країн, підозрюваних у тому, що вони виступають посередниками для Москви. Це втричі більше, ніж за аналогічний період 2022 року, коли почалася війна проти України.

Імпорт товарів високого пріоритету з країн G7 цього року зріс більш ніж на 60% порівняно з тими ж періодами між 2015 і 2021 роками до майже 500 мільйонів доларів.

Згідно з оцінками США та ЄС, на полі бою РФ використовує товари високого пріоритету у крилатих ракетах, безпілотниках і вертольотах.

Вашингтон і його європейські союзники закликали Туреччину вжити заходів для обмеження торгівлі, за словами двох західних посадовців. Міністерство фінансів США також позначило цю проблему цього місяця в новому пакеті санкцій проти Росії.

Раніше США закликали Туреччину не допомагати РФ обходити західні санкції, запроваджені через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Різне
У Туреччині сталися два землетруси
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Економіка
Туреччина обмежує експорт до Ізраїлю до припинення вогню в Газі
Економіка
Євросоюз планує прискорити надання фінансової допомоги Єгипту
Економіка
Найбільший держбанк ОАЕ обмежує бізнес з РФ
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.