ЄС ввів санкції проти Ірану

Європейський союз вирішив ввести санкції проти Ірану. Причина полягає у використанні російськими військами іранських дронів для атак на Україну.

В четвер, 20 жовтня, Рада ЄС затвердила санкції щодо Ірану за постачання безпілотників Росії.
Про це повідомило у Twitter головування Чехії у Раді ЄС.

Посли ЄС узгодили санкції проти компаній-постачальників іранських безпілотників, які вдарили по Україні. Письмова процедура завершена, санкції набувають чинності сьогодні вдень після публікації.

"Санкції щодо Ірану в рекордно короткі терміни! Після триденних переговорів посли ЄС домовилися про заходи проти організацій, які постачають іранські безпілотники, що завдали ударів по Україні", - зазначено в повідомленні.

Відзначається, що країни ЄС вирішили заморозити активи 3 фізичних осіб та 1 організації, відповідальних за поставки безпілотників.

ЄС також готовий поширити санкції на ще 4 іранські організації, які вже фігурували в попередньому списку санкцій.

За даними ЗМІ, під санкції потрапила Shahed Aviation Industries - компанія, відповідальна за проєктування та розробку іранського ударного безпілотника Shahed.

Саме він найчастіше використовується для атак по Україні. За даними командування Повітряних сил Збройних сил України, з 13 вересня, коли їх вперше почали використовувати війська РФ, українські армійці збили вже 223 дрона.

За словами президента Володимира Зеленського, усього Росія замовила в Тегерану партію з 2400 безпілотників.

Розвідка ж повідомила, що Іран вже відправив Росії 1700 з них.

Санкції також введені проти начальника штабу Збройних сил Ірану генерал-майора Мохаммада Хоссейна Багері, командувача аерокосмічного корпусу гвардії ісламської революції Саєда Агаджані та начальника логістики в міноборони Ходжатола Гореїші.

Влада Ірану заперечує надання Росії дронів для атак на українські міста. Будь-які докази зворотного офіційні особи Тегерану називають "безпідставними".

"Ісламська Республіка Іран вважає опубліковані новини про постачання безпілотників у Росію для використання в конфлікті в Україні безпідставними та не підтверджує їх", — зазначає представник міністерства закордонних справ Ірану Насер Канані в коментарі китайському агентству Xinhua.

Однак, верховний лідер Ірану, Аятола Алі Хаменеї побічно натякнув, що його країна пишається "небезпечністю" своїх безпілотників.

"Раніше говорили, що фото іранських безпілотних літальних апаратів — це фотошоп. Тепер кажуть, що вони дуже небезпечні", — цитує іранське агенстсво APA його слова.

Україна вважає дії Ірану недружніми. МЗС ініціювало розівання дипломатичних відносин з Тегераном.

Також, ще наприкінці вересня було вирішено позбавити акредитації в Україні іранського посла.

Рішення про європейські санкції міністр Дмитро Кулеба привітав.

"Я вітаю швидкі дії ЄС після мого заклику в понеділок запровадити санкції проти Ірану за допомогу Росії вбивати українців і завдавати шкоди нашій енергетичній інфраструктурі. За три дні ЄС погодив ряд обмежень, які набудуть чинності вже сьогодні", - зазначив він.

Тим часом український генштаб повідомив, що окрім безпілотників Іран надає РФ також інструкторів для ознайомлення з роботою цієї зброї.

"За попередньою інформацією, керівництво Ірану та російської федерації домовилися про направлення на територію російської федерації радників та інструкторів з використання ударних БпЛА. Зокрема, відомо про підготовку операторів вже наявних БпЛА "Shahed-136" та перспективних БпЛА "Arash-2", - сказано в повідомленні генштабу ЗСУ за 20 жовтня.

Західні ЗМІ в свою чергу повідомляють про домовленість Тегерану надати російським військам балістичні ракети. Вони теж можуть бути використані для атак на українські міста.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Дипломатія
Іран хоче спростувати звинувачення у постачанні зброї до РФ і готовий до перемовин з Україною, - МЗС Ірану
Різне
Під посольством Ірану в Києві вимагали припинити продаж Росії дронів-камікадзе
Головні новини
Близький Схід
Bloomberg: Для відбудови Гази знадобиться два десятиріччя та не менше 50 мільярдів доларів
Економіка
Туреччина зупинила всю торгівлю з Ізраїлем
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Читайте в розділі
Економіка
Туреччина зупинила всю торгівлю з Ізраїлем
Економіка
Туреччина обмежує експорт до Ізраїлю до припинення вогню в Газі
Економіка
Євросоюз планує прискорити надання фінансової допомоги Єгипту
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.