Ердоган закликав створити державу Палестина зі столицею у Східному Єрусалимі

Анкара побоюється, що ізраїльсько-палестинський конфлікт може розростись у регіоні і не закінчитися швидко.

«Наші побоювання щодо цього дуже високі. Я не впевнений, що це все закінчиться протягом тижня чи двох. І тому ми продовжуємо роботу, контакти із лідерами. Шукаємо рішення для посередництва, щоб зупинити те, що відбувається», — сказав президент Туреччини, відповідаючи на відповідне питання на прес-конференції з канцлером Австрії Карлом Нехаммером в Анкарі.

Турецький президент зазначив, що близькосхідну проблему потрібно вирішувати, і «остаточне рішення – це створення незалежної Палестинської держави зі столицею у Східному Єрусалимі». «Ми закликаємо всіх впливових гравців у регіоні взяти на себе відповідальність за встановлення миру під гаслом «У справедливому світі немає тих, хто програв»… Потрібно утримуватися від кроків, які призведуть до ще більшої крові», — сказав він.

Ердоган також зазначив, що «не можна дивитися на те, що відбувається, лише з боку ХАМАС». За його словами, «втрати — 750 осіб, понад дві тисячі поранені». З боку Ізраїлю є втрати. Це ті дані, які я одержав раніше…», — додав він.

Говорячи про ситуацію в Газі, Ердоган звернув увагу на порушення прав людини в секторі: "Як ми до цього дійшли? Ми стикаємося тут із постійними смертями протягом багатьох років. Нині у Газі немає водопостачання, немає електрики. А що ж із правами людини?». Турецький президент додав, що «згідно з Декларацією про права людини не можна відключати електрику чи воду»: «А що зараз відбувається з лікарнями та місцями відправлення культу? Вони зазнають безжальних ударів. І ніхто нічого не каже».

Президент Туреччини, коментуючи відправку США авіаносця «Джеральд Форд», запитав: «Які справи у авіаносця США в Ізраїлі? Навіщо він іде туди? Він запустить усі свої літаки, катери, оточить Газу і битиме по ній, відкриваючи двері до дуже серйозних масових смертей?».

За його словами, непропорційні атаки на сектор Газа можуть поставити Ізраїль у небажане для нього становище в очах світової громадської думки.

Президент Ердоган підкреслив, що Туреччина вважає неприйнятними будь-які дії, спрямовані проти цивільного населення. Він закликав сторони уникати рішень, спрямованих на “колективне покарання” палестинського народу, включно з припиненням постачання гуманітарної допомоги.

Ердоган також вчергове наголосив, що Туреччина готова докласти всіх необхідних зусиль, включно з посередницькою місією, для деескалації конфлікту між Ізраїлем і Палестиною.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Близький Схід
Агентство ООН для Гази має запаси їжі та води на 12 днів
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Політика
Іран висунув умову ООН, за якої готовий не бити по Ізраїлю
Політика
Нікарагуа вимагає заборонити Німеччині допомагати Ізраїлю: Суд ООН вже розглядає позов
Політика
Найбільша поразка за останні 20 років: партія Ердогана програла на місцевих виборах
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.