Ердоган: Туреччина не змириться із вбивством мирних жителів Гази

Туреччина рішуче засуджує атаки армії Ізраїлю на громадянське населення сектора Газа. Про це заявив президент Реджеп Тайіп Ердоган у ході виступу перед членами парламентської фракції правлячої Партії справедливості та розвитку. 

«У Туреччини немає проблем із Державою Ізраїль, але ми ніколи не змиримося зі звірствами, які здійснюють Ізраїль, і його діями в стилі "організації", а не держави», - заявив турецький лідер. 

Глава держави зазначив, що той факт, що майже половину жертв ізраїльських атак на Газу складають діти, свідчить про «навмисну жорстокість, спрямовану на скоєння злочинів проти людяності». 

Президент Туреччини також заявив про відміну планів відвідати з візитом Ізраїль. 

Стосовно діяльності палестинського руху ХАМАС він зазначив, що «це не терористична організація, а група визволителів та моджахедів, які ведуть боротьбу за захист своїх земель та співвітчизників». 

Президент Ердоган охарактеризував атаки Ізраїлю на Газу як «ознаку схильності до вбивств та психічного розладу, як у тих, хто їх коїть, так і тих, хто їх підтримує». 

За його словами, «коли сили, на які Ізраїль покладається сьогодні підуть, першим місцем, де ізраїльський народ шукатиме безпеки та милосердя, буде Туреччина, як і 500 років тому». 

Президент Туреччини також наголосив на необхідності негайного припинення вогню в зоні ізраїльсько-палестинського конфлікту. "Насамперед усі сторони повинні зняти палець з курка", - сказав він. 

Президент Ердоган закликав усіх членів світової спільноти, які «володіють розумом і совістю», чинити тиск на уряд Біньяміна Нетаньяху з тим, щоб «він повернув Державу Ізраїль на шлях здорового глузду». 

Глава держави також закликав Організацію ісламського співробітництва (ОІВ) до більш активних зусиль щодо захисту прав палестинців на тлі того, що відбувається. «Очікуємо хоча б цього разу на гідне виконання своєї місії Організацією ісламського співробітництва, основна мета створення якої - підтримка палестинської справи та захист недоторканності Єрусалима», - сказав він. 

Президент Ердоган також відзначив готовність Туреччини увійти до гарантів палестинської сторони за допомогою «гуманітарної, політичної та військової присутності». Крім того, президент Туреччини озвучив ініціативу про скликання Міжнародної палестино-ізраїльської мирної конференції за участю всіх впливових регіональних гравців. 

Глава турецької держави з жалем констатував неефективність дій Організації Об'єднаних Націй у ситуації, що склалася. «Ніхто не сприймає серйозно структуру, яка ігнорує жорстокі вбивства дітей. Ми глибоко засмучені цією картиною безсилля ООН», - сказав він. 

За його словами, Туреччина дивиться на палестинське питання з гуманної точки зору, як і проблеми в інших регіонах. Він зазначив, що кроки Анкари спрямовані на «захист людей, людських життів та цінностей, які роблять людину людиною». Глава держави зазначив, що з моменту останнього загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту Туреччина докладала всіх необхідних зусиль для запобігання подальшій ескалації кризи. Він нагадав, що з метою задоволення потреб населення Гази Туреччина направила 8 літаків з гуманітарною допомогою для жителів ексклаву в аеропорт міста Ель-Аріш в Єгипті. 

«Ніхто не може спати спокійно у світі, де діти обіймають тіла своїх загиблих батьків, а батьки тримають тіла своїх загиблих дітей. Ніхто не може розраховувати на безпечне майбутнє у такому світі», - заявив турецький лідер. 

Президент різко критикував ігнорування країнами Заходу військових злочинів армії Ізраїлю проти мирного населення Палестини. За його словами, "настав час відкрито заявити про позицію тих, хто відвертається від факту щоденних жорстоких вбивств сотень безневинних дітей, жінок у секторі Газа". 

"Відвернутися від істини і заплющити очі на розчленовані тіла дітей, шукати виправдання нелюдським атакам - це спадщина, яку Захід отримав від своєї кривавої історії", - сказав він. 

Внаслідок ракетних ударів по сектору Газа з боку Ізраїлю загинули щонайменше 5087 осіб, у тому числі 2055 дітей. Внаслідок нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня загинуло понад 1400 людей на півдні країни. Понад 200 людей було взято до заручників.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Политика
Эрдоган: Турция не смирится с убийством мирных жителей Газы
Головні новини
Різне
Арабська рада в Україні та Хмельницька обласна рада обговорили шляхи співпраці
Різне
Саудівська Аравія розробляє найбільший аеропорт у світі
Різне
Сомалійські пірати знову активно атакують судна
Читайте в розділі
Політика
Іран висунув умову ООН, за якої готовий не бити по Ізраїлю
Політика
Нікарагуа вимагає заборонити Німеччині допомагати Ізраїлю: Суд ООН вже розглядає позов
Політика
Найбільша поразка за останні 20 років: партія Ердогана програла на місцевих виборах
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.