Доповідь ООН: затримані Ізраїлем палестинці зазнають тортур і жорстокого поводження

Палестинці, які беззаконно і таємно утримуються Ізраїлем, зазнають тортур і жорстокого поводження. Про це йдеться у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) про довільне, тривале та ізольоване утримання тисяч палестинців ізраїльською владою з 7 жовтня 2023 року.

Доповідь містить твердження про тортури, у тому числі сексуальне насильство, та інші жорстокі, нелюдські та принижуючі гідність види поводження щодо палестинських жінок і чоловіків, затриманих Ізраїлем. 

З 7 жовтня тисячі палестинців, включаючи медичний персонал, пацієнтів та місцевих жителів, а також інших осіб, що втекли від зіткнень, доставили із сектора Газа до Ізраїлю у ланцюгах та із зав'язаними очима, зазначають автори документа. У доповіді йдеться, що палестинців часто тримають у секретних місцях без вказівки причин затримання та відмовляючи у послугах адвоката та належному судовому розгляді. 

В УВКПЛ також виявили факт загибелі щонайменше 53 палестинців в ізраїльських в'язницях та військових базах з 7 жовтня 2023 року. У Газі затримують переважно чоловіків, у тому числі підлітків, причому багато хто з них беруть під варту в школах, лікарнях, будинках або на контрольно-пропускних пунктах під час міграції з півночі Гази на південь. 

"Ізраїльська армія, як правило, публічно не пояснює причини затримання палестинців у Газі, хоча в деяких випадках стверджує, що вони пов'язані з палестинськими збройними угрупованнями або їхніми політичними крилами", - зазначають автори. Ізраїль не надає інформацію про долю та місцезнаходження більшості затриманих, а Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ) відмовляє у доступі до місць їх утримання, йдеться в тексті. 

Доповідь також містить показання затриманих палестинців, які розповіли, що їх тримали в приміщеннях, схожих на клітини, залишали оголеними протягом тривалого часу або в одному шматку тканини. 

Згідно зі свідченнями, палестинців довго тримали із заплющеними очима, позбавляли їжі, сну та води, піддавали тортурам електричним струмом, на їхніх тілах гасили сигарети, на них спускали собак. 

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк, думка якого включена в доповідь, заявив, що багато чоловіків, жінок, дітей, лікарів, журналістів і правозахисників, затриманих з 7 жовтня 2023 року, не тільки утримуються в плачевних умовах без пред'явлення будь-яких звинувачень та судового розгляду, але піддаються жорстокому поводженню та катуванням. 

Тюрк підкреслив, що повідомлення про порушення гарантій належної правової процедури викликають серйозне занепокоєння, вказуючи на довільність та каральний характер подібних затримань та арештів. 

«Свідчення, зібрані Управлінням ООН з прав людини та іншими організаціями, показують, що низка жахливих дій, таких як катування водою та спуск собак, є явними порушеннями міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права», - сказав він. 

Міжнародне гуманітарне право захищає кожного, хто перебуває під вартою, від насильства та погроз, привернув увагу Тюрк, повторивши заклик до звільнення всіх полонених, які все ще утримуються в Газі, та всіх палестинців, довільно затриманих Ізраїлем.

Поділитися публікацією:
Читайте також
Политика
ЕС и США стремятся предотвратить войну на Ближнем Востоке после убийств лидеров ХАМАС и Хезболлы
Головні новини
Різне
Число жертв епідемії холери в Судані досягло 252
Різне
Казахстан ремонтує російські винищувачі західним обладнанням в обхід санкцій
Економіка
Туреччину накрила хвиля банкрутств: закрилися тисячі компаній
Читайте в розділі
Різне
Число жертв епідемії холери в Судані досягло 252
Різне
Казахстан ремонтує російські винищувачі західним обладнанням в обхід санкцій
Різне
Шість співробітників ООН загинули під час ізраїльської атаки в Нусейраті
Шукайте нас на Twitter

© Ukraine in Arabic, 2018. All Rights Reserved.